Véber Judit és a psoriasis

Az autoimmun betegségek imádják a drámai belépőket, így egy-egy stresszhatást vagy tragédiát követően előszeretettel vonulnak be az ember életébe. Judit életére huszonéves korában rontott rá a psoriasis, azaz a pikkelysömör, édesapja halálát követően.

“Számomra a legdöbbenetesebb, hogy mennyire érzelemvezérelt betegség. Huszonéves koromig azt sem tudtam, hogy van ilyenem, aztán imádott apukám halálát követően egyszer csak előbukkant. Orvosi leírásokban is szerepel, hogy stressz, érzelmi megrázkódtatás hatására jön elő vagy súlyosbodik, de ezt szó szerint a saját bőrödön megtapasztalni nagyon kemény.”

A diagnózishoz vezető út esetében könnyű volt, hiszen családon belül már találkozott a betegséggel. A felkeresett bőrgyógyász mintavétel, és kivizsgálás nélkül erősítette meg gyanúját. Mint minden diagnózis, a pikkelysömör is megkívánja a stressz csökkentését.

“Akár hálás is lehetnék neki, amiért figyelmeztet, hogy vigyázzak magamra és pontosan mutatja, hogy ezt jól csinálom-e. Tulajdonképpen  már nem is tartom rossz dolognak, hogy van egy ilyen kis kontrollámpa a műszerfalamon”